Okej den här osten ska ni ostälskare inte jämföra med en vanlig hederlig ost gjort på mjölk. Den här är speciell (på ett bra sätt). Eftersom att jag och mjölk inte alltid är bästa vänner så tänkte jag att kokos är en schysst råvara att äta.
Den är verkligen inte som en riktig ost varken i smak eller konsistens men den är så jäkla god ändå! Den är lite mer krämig i konsistensen, som en färskost kan jag tänka mig, den är ganska kryddig också. Jag kommer definitivt göra om denna många gånger med olika kryddningar.
Detta behöver du till en kokosost!
3 dl kokosgrädde (Santa Maria)
4 tsk agar agar pulver (är som gelatin)
1/2 tsk gurkmeja (för färgens skull)
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 krm vitlökspulver (eller 1/2 LITEN pressad vitlök)
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk pressad citron
1/2 dl skalade sesamfrön (mixa till mjöl)
3 msk kokosolja
Innan du börjar med osten är det smart att leta fram en liten skål eller form som den kan vara i. Sätt plastfolie i botten och lägg sedan i den färdiga smeten.
1. Koka upp kokosgrädden (ca 20 min) tills den tjocknat lite.
2. Tillsätt oljan, alla kryddor, citron, äppelcidervinäger och sist agar agar under omrörning!
3. Smeten kommer börja stelna när du lagt i agar agar pulvret. Vispa om ordentligt medan den "små" puttrar på plattan ca 5 min.
4. Häll smeten i den färdigklädda formen och sätt in den i kylen, låt den stelna minst 4 timmar!!
Ha på mackan, bara som ett tilltugg eller tillbehör till maten.
*Agar agar pulver går att köpa på Iherb.com det är ett gelämne som utvinns ur röda alger.
1 kommentar:
Du är vacker.
Skicka en kommentar